تنها دوازده درصد نسل جوان به مسجد می روند

 

نظرسنجی / مصاحبه شهرزاد نیوز با 100 نفر در 5 شهر ایران, ٨ مهر ١٣٨٩

 

25 درصد کل مصاحبه شوندگان گفته‌اند که اصولا مسجد برو نیستند و سال‌هاست که به مسجد نرفته‌اند. بالاترین آمار متعلق به افرادی است که برای مراسم ختم اقوام و آشنایان مجبورند به مسجد بروند. آمار این دسته 46 درصد کل مصاحبه شوندگان است. با این ترتیب تنها 29 درصد افراد مصاحبه شونده برای مناسک مذهبی به مسجد می‌روند.

 

شهرزادنیوز: تنها 12 درصد جوانان ایرانی زیر 30 سال به مسجد می‌روند. آن هم نه الزاما برای عبادت، بلکه حدود نیمی از آنان تنها برای مراسم ختم اقوام و دوستان‌شان به مسجد می‌روند. این یکی از داده‌های آماری مصاحبه‌های شهرزادنیوز با 100 نفر در 5 شهر ایران می‌باشد.

25 درصد کل مصاحبه شوندگان گفته‌اند که اصولا مسجد برو نیستند و سال‌هاست که به مسجد نرفته‌اند. بالاترین آمار متعلق به افرادی است که برای مراسم ختم اقوام واشنایان ناچارند به مسجد بروند. آمار این دسته 46 درصد کل مصاحبه شوندگان است. با این ترتیب تنها 29 درصد افراد مصاحبه شونده برای مناسک مذهبی به مسجد می‌روند.

 

46 درصد مصاحبه‌ها در تهران و مابقی در شهرهای شیراز، اصفهان، قم، مشهد و ساری صورت گرفته است. 69 درصد مصاحبه شوندگان زن و 31 درصد مرد بوده‌اند. ترکیب سنی مصاحبه‌شوندگان به دو دسته زیر 30 سال و بالای 30 تقسیم‌بندی شده بود. 30 درصد مصاحبه شوندگان زیر 30 سال و مابقی بالای 30 سال بوده‌اند.

آمار فوق الذکر حاکی از آن است که نسل بعد از انقلاب مسجد برو نیست. با این که 38 درصد افراد بالای 30 سال به مسجد می‌روند، اما حدود نیمی از آنان (46 درصد) با انگیزه‌های غیر مذهبی مانند شرکت در مراسم ختم به مسجد می‌روند و نه برای عبادت و مراسم مذهبی.

ترکیب جنسیتی مصاحبه شوندگان حاکی از آن است که درصد زنانی که برای مسجد می‌روند بالاتر از درصد مردان است. 82 درصد زنانی که به مسجد می‌روند، انگیزه مذهبی دارند در حالی که در مورد مردان این میزان 60 درصد است.

4 درصد مصاحبه شوندگان گفته‌اند که برای استقاده از توالت‌های عمومی، به مسجد می‌روند.

عللی که برای عدم حضور در مسجد ذکر شده عبارتند از: کمبود وقت، بیماری، بی اعتقادی، داشتن فرزند خردسال و دوری راه.

مجموع عللی که برای رفتن به مسجد ذکر شده‌اند، عبارند از: عبادت (نماز و روضه)، ترحیم اقوام، جشن‌های مذهبی، جلسات صندوق‌های قرض الحسنه، استفاده از توالت عمومی، جلسات بسیج، فعالیت فرهنگی.

درشهر مذهبی قم اکثر مصاحبه‌شوندگان مرتبا و برای مراسم مذهبی به مسجد می‌روند. به طور متوسط شهروندان قمی، هر دو، سه روز یک بار به مسجد می روند.

در ساری وضعیت برعکس است: اکثر مصاحبه‌شوندگان در این شهر گفته‌اند که به مسجد نمی‌روند و به طور میانگین 5 سالی است که به مسجد نرفته‌اند.

عدم تمایل مردم برای رفتن به مسجد از جمله نگرانی‌های مقامات دولتی، به ویژه دولت احمدی نژاد است. اخیرا به شهرداری‌ها توصیه شده است که به ترویج نقش مساجد بپردازند و امکانات بیشتری به احداث مساجد جدید و تعمیر مساجد قدیمی اختصاص داده شود. تعداد مساجد در ایران 60 هزار و در تهران 2 هزار ذکر شده است.